Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Inte som lamm till slakt : Judiskt motstånd under Förintelsen
Isbn: 978-91-7945-096-0
Förlag: Ordfront förlag
Kategori:
Samhälle & politik Historia
Tillgänglig sedan: mars 2023

E-bok

Inte som lamm till slakt : Judiskt motstånd under Förintelsen

Varför gjorde judar inget motstånd under Förintelsen? Frågan var utgångspunkten för den här boken, en utgångspunkt som visade sig fullständigt felaktig.

I stället har Kenneth Hermele grävt fram en helt okänd historia som går tvärt emot myten om judars passivitet. I denna banbrytande berättelse avtäcker han ett landskap av judiskt motstånd i många och varierande former, ett motstånd som dessutom överträffar andra gruppers försök att stå upp mot Hitler.

Judiska män och kvinnor satte eld på getton, sprängde räls och dödade tyska soldater och deras kollaboratörer. De smugglade mat, gömde flyktingar, tog sig över gettomurarna, spred flygblad, dokumenterade förtrycket, höll fast vid traditioner och värdighet. Judar var partisaner och stred med de allierade i förvånande antal.

Kenneth Hermele ger de många motståndshjältarna namn och liv, samtidigt som han tecknar en ny bild av de kontroversiella juderåden och på vägen belyser det judiska motståndets filosofi under 2000 år.

Inte som lamm till slakt utmanar det vi trodde oss veta om Förintelsen.

"Inte som lamm till slakt är en klargörande, pregnant skildring av en ofta bortglömd del av historieskrivningen om Förintelsen. På ett lättfattligt och initierat sätt visar Hermele att bilden av judarna som passivt mötande sitt öde likt 'lamm på väg till slakt' är fördomsfull och onyanserad." Helhetsbetyg: 5 (av 5)." BTJ, Viktoria Parmell



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone