Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Svensk idéhistoria 1: Forntid
Isbn: 978-91-8050-241-2
Förlag: Historiska media
Kategori:
Historia
Tillgänglig sedan: december 2022
Uppläsare: Per Juhlin
Length: 6 timmar 4 minuter

Ljudbok

Svensk idéhistoria 1: Forntid

Svensk idéhistoria: Forntid ger en storslagen översikt över människors tankar och idéer om naturen, samhället och människan, från stenåldern till vikingatiden. Tänkandets historia i det som långt senare skulle bli Sverige tar sin början med de första renjägarna som vandrade in över tundran efter att inlandsisen drog sig tillbaka för 15 000 år sedan. Vad tänkte de? Skildringen följer sedan idéernas vindlande väg genom historien, över introduktionen av jordbruket och bronsålderns solkult till vikingatidens brutala samhälle. Det är en tid i stort sett helt i avsaknad av skriftliga källor. Men går det att komma åt människors idéer och föreställningar i skriftlösa samhällen?

Idéhistorikern David Dunér visar hur tingen bär spår av tankar, vad vi kan utläsa av gravmonument och hällristningar, och hur runorna blev det första sätt genom vilket man kunde uttrycka sina tankar. Boken ger också en bred exposé över den fornnordiska mytologins kosmologi, från Ginnungagap till Ragnarök, om vikingarnas resor och föreställningar om döden och ödet.

David Dunér är professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Han disputerade 2004 på en avhandling om den svenske naturfilosofen och andeskådaren Swedenborg. Han har med den här bokens tre delar skapat ett nytt standardverk i svensk idéhistoria, som inte bara har uppdaterats med den allra senaste forskningen, utan också är det mest fullständiga.

Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone