Sveriges moderna historia
Vad var det som skedde i det som skedde? Geijers berömda ord har fått bli utgångspunkten för denna bok. När idéhistorieprofessorn Svante Nordin försöker skildra de fem största politiska kliven under Sveriges senaste 200 år frapperas man av hur varje nytt kliv som tagits varit en protest mot det föregående, samtidigt som varje kliv gjort samma anspråk på att vara toppmodernt.
De 1809 års män som avsatte kungen och författade regeringsformen förklarades tids nog omoderna av de som avskaffade ständerna och skapade en tvåkammarriksdag. Dessa avpolletterades snart av de liberaler och socialdemokrater som drev fram det demokratiska genombrottet. Men när de fastnade i kraftlösa minoritetsregeringar utkonkurrerades de av folkhemstanken, vilken i sin tur kom att ersättas av såväl vänsterradikala som nyliberala projekt för ett alltmer globaliserat och mångkulturellt samhälle, där vi är i dag. Men kanske knakar detta projekt i fogarna redan nu. För den läsare som önskar se vad som skedde i det som skedde är Nordin en bildande och ofta underhållande ciceron som öppnar för nya tolkningar av Sverige, av moderniteten och av historien kort sagt av Sveriges moderna historia.
"Med gott humör och imponerande kunskapsregister berättar han oförväget om statsmän, ideologier, partier och stridsfrågor i det förflutna. Nordins grundton är saklig men han drar sig inte för att värdera förlott och personer. Ibland blir det provokativt, ofta insiktsfullt, alltid läsvärt." Johan Östling, Clio - historiska boknyheter
Provläs (Ladda ner)
Information
Stöds av följande plattformar
PC/Mac
Surfplatta Läsplatta
Smartphone